Skip to content
A AA

inteGRACJA: Warsztaty kuchnia zero waste, czyli jak nie marnować jedzenia?

Za nami kolejne warsztaty zorganizowane w ramach projektu inteGRACJA.

Marnotrawstwo żywności to problem globalny i dotyczy praktycznie każdego ogniwa na wszystkich szczeblach łańcucha żywnościowego (producenci, przetwórcy, sklepy, gastronomia, konsumenci). Polski Instytut Ekonomiczny zakłada, że statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg jedzenia. Średnia w UE wynosi 173 kg na osobę. Z marnotrawstwem żywności związane jest również marnotrawstwo zasobów (woda, energia, nakład pracy, pieniądze). Ma to ogromny wpływ na środowisko naturalne, gdyż każdy z elementów procesu produkcyjnego wywiera jakiś wpływ środowiskowy. Ponadto także odpady gnijące na składowiskach wytwarzają CO2, co ma istotne przełożenie na zmiany klimatyczne.
O tym, jak zapobiegać marnowaniu żywności we własnym domu, jak racjonalnie planować zakupy spożywcze i domowe menu, jak wykorzystywać resztki zalegające w kuchennych szafkach i lodówkach, a także jak prawidłowo przechowywać produkty spożywcze, aby zapewnić im jak najdłuższą przydatność do spożycia, dowiedzieli się uczniowie podczas warsztatów zrealizowanych w ramach projektu INTEgracja.
Projekt inteGRACJA 2022-3-PL01-ESC30-SOL-000097479 został sfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Korpusu Solidarności.

Facebook